Saturday, September 22, 2012

Betulke UMNO Sayang Nabi?

(Dari blog MSO)

Selepas Jumaat tadi telah berlangsung dua tunjuk perasaaan oleh dua puak atau kumpulan berbeza secara serentak. Sekali pandang tujuan tunjuk perasaan itu mempunyai tujuan sama untuk melahirkan rasa tidak puas hati terhadap kedurjanaan rakyat Amerika yang menghina Nabi Muhammad s.s.w. menerusi sebuah filem yang berjudul "Innocence of Muslims"

Cuplikan tunjuk perasaan. Foto dari tv internet.

Penerbitan film ini mendapat bantahan dan kecaman di kalangan orang Muslim di seluruh dunia. Sejak minggu lepas lagi sampai ke hari ini tunjuk perasaan dan bantahan dilakukan dengan pelbagai cara, sehingga ada yang telah terkorban dalam ledakan amrah isu ini.

Kononnya kedua-dua puak itu juga marah dan kesal atas penghinaan kepada Nabi Muhamad s.a.w. Satu kumpulan dipelopori Dewan Pemuda Pas yang diketua sendiri oleh ketuanya Nasharudin Hasan. Mereka menanakam tunjuk perasaan itu sebagai himpunan "Expresi Hijau Kasih Nabi"

Tunjuk perasaan oleh Pas diadakan di hadapan kedutaan Amerika Syarikat di jalan Tun Razak. Ia berlangsung sebaik selepas solat Jumaat. Menurut laporan lebih 5,000 menggabung diri dimana dua pemimpin tertinggi mereka, Naib Presiden, Sallahuddin Ayub dan Ketua Penerangan Tuan Ibrahim Tuan Man juga hadir sama.

Sementara tunjuk perasaan satu lagi dipelopori Pemuda Umno. Ia berlangsung di perkarangan masjid Kampung Baru, Kuala Lumpur. Ia juga diketuai sendiri oleh ketuanya yang tidak diberikan kuasa oleh Najib, Khairy Jamaluddin Abu Bakar. Menurut laporan 3,000 yang hadir. Bagaimana pun tidak ada pemimpin tertinggi Umno yang dilaporkan hadir sama.

Ikut sama bergabung dengan Pemuda Umno ialah beberapa Ngo termasuk Perkasa(m) dan Ngo senama dengan sejenis beras kampit. Sebenarnya jumlah kehadiran 3,000 itu tidak 'tanggung' berbanding dengan penglibatan berbagai Ngo dalam himpunan rasa itu. Sepatutnya jumlah kehadiran di lokasi pemuda Umno itu mencecah 40,000 ataupun 150,000 kerana ia melibatkan lebih 30 buah Ngo. Ngo itu juga sebelum ini obses memperjuangkan akidah umat Islam.

Apabila kehadirannya tidak sampai 4,000 ianya sama ramai dengan pengunjung pasar Chow Kit saja, ini menunjukkan jelas bahawa tunjuk perasaan itu kuat talun dari laung. Ia juga menjelaskan anggota Ngo berkenaan yang sesetengahnya mendakwa sampai mempunyai 100,000 ahli tidak peka dan prihatin terhadap agama dan Nabi mereka. Atau pun dakwaan itu sebagai dakwaan Lebai Kedaun saja.

Begitu juga melihat kepada lokasi diadakan tunjuk perasaan itu, ternyata tunjuk perasaan pemuda Pas lebih berani dan relevan berbanding dengan pemuda Umno. Kenapa pemuda Umno adakan di Kampung Baru? Bukankan tunjuk perasaan itu untuk dinyatakan kepada Amerika, bukannya penduduk kampung baru. Atau Khairy sememangnya untuk menarik perhatian penduduk kampung baru bagi menunjukkan pemuda Umno berani. Kalau hendak dikira pemuda Umnolah sepatutnya 'rukah' pagar dan 'baling batu' kepada keduataan Amerika bukannya melakak dari jarak 3 km.

Bukankah pemuda Umno dan juga pemuda Perkasa(m) berani. Sebelum ini mereka melontar cat merah kepada bas PKR dan juga menyerang orang sedang memberi tazkirah dalam masjid di Kedah. Apabila hanya menjerit dan berani menjadi beruk (pinjam istilah Khairy yang menyifatkan penunjuk perasaan sebagai beruk) di kampung Baru, ternyata pemuda Umno dan Ngo itu jenis bungkus telor dalam kain pelikat sahaja.

Bagaimana pun saya tidak hadir di kedua-dua lokasi hari ini. Saya rasa tunjuk perasaan itu tidak banyak memberi keuntungan. Saya setuju dengan apa ditulis oleh Ngeh Koo Ham dalam twitternya sehingga menimbulkan kemarahan Pemuda Umno itu dan menyebabkan beliau dilaporkan kepada polis, tunjuk perasaan itu membuang masa. Nampak sangat tunjuk perasaan itu bukan bertolak dari nawaitu unntuk membela maruah dan kedudukan Nabi s.a.w. tetapi lebih untuk menjual suara politik. Kali ini insiden berkenaan diambil untuk menggoreng rakyat.

Mengapa saya berkata begitu. Kalau baik Pas atau Umno benar-benar concern kepada apa yang berlaku mereka tidak perlu berada dalam keadaan terasing. Mereka tidak payah berpisah dan menunjukkan kekuatan masing-masing. Mereka seharusnya berpadu dan bergabung menjadi satu gerombolan menghayun langkah ke kedutaan Amerika. Apabila mereka masih berasingan, dalam soal ini Pemuda Umno... jelas bantahan itu bukan ikhlas untuk membela maruah Rasulullah tetapi hendak menunjuk gagah, menjual minyak angin dan menganggu di antara satu sama lain.

Apa yang dilakukan pemuda Umno lebih terserlah akan kemunafikannya. Kenapa di himpunan untuk membantah rakyat Amerika tetapi diambil kesempatan mengecam Pas. Seperti mana ucapan Khairy dipetik, beliau mempersoalkan Pas yang masih terus bergabung dengan Pakatan Rakyat. Baginya Pas gagal mempenagruhi DAP walaupun dalam perkara asas seperti itu. Kecerdikan Khairy untuk melaga-lagakan Pas dengan DAP terjeluah di masjid.

Khairu jenis bercakap tidak menggunakan mulut, dia lupa... yang Umno juga gagal mempengaruhi rakan-rakan MCA, MIC dan Gerakan untuk sama-sama berdemon membantah Amerika di atas isu yang dikatakan asas itu. Apakah Khairy merasakan anggota MIC dan MCA tidak perlu hadir sama? Kalau macam itu mengapa bersusah payah kalau Pas tidak berjaya menarik DAP agar sama-sama mengecam Amerika dan filem berkenaan.

Kerana saya tidak pergi maka saya hendak tanya Khairy berapa orang pemimpin dan ahli MCA, MIC atau komponen lain BN yang hadir. Apakah beliau mengambil kira kehadiran ahli Parkas(m) itu sudah mewakili komponen BN? Hohoho..

Kalau hendak diambil kira Pas lebih anggun dari Umno. Katanya Naib Presiden PKR Tiang Chua ikut sama menunjuk perasaan bersama Pas di depan Kedutaan Amerika. Molek kalau Khairyu lain kali sebelum bercakap dan membuat dakwaan pandang kiri dan kanan dulu.
Sebarnya dalam kes ini saya kurang bersetuju dengan kedua-dua pihak mengadakan tunjuk perasaan itu. Baik dipihak Pas maupun di pihak Umno serta Ngo terlibat. Malah kalau mereka bergabung pun saya tidak sokong. Kepada saya tunjuk perasaan tanpa memilih isu sebegitu membuang masa sahaja. Tunjuk perasaan hari ini lebih kepada 'main-main tunjuk' untuk tunjuk-tunjuk kejantanan politik saja.

Kenapa saya kata ia membuang masa dan tidak memberi kesan. Siapa yang hendak dengar bantahan yang dilakukan itu. Amerika tidak akan pedulikan apa yang dilakukan Pemuda Umno bersama Ngo itu, kerana ia awal-awal lagi tidak relevan bila mana ruang awam itu digunakan untuk mengkritik Pas.

Begitu juga tunjuk perasaan dan bantahan Pas itu. Amerika tidak pun mendenagrnya. Apabila Amerika menghantar pengawal pintu pagar, yang juga (mungkin) warga negara Malaysia, itu menunjukkan negara itu tidak merasa harian sedikit pun dengan aksi itu. Sebuah negera jahat dan berstatus tinggi begitu, Amerika tidak akan peduli. Mungkin bagi pegawai di kedutaan itu melihat '"hoha-hoha" di luar itu sebagai satu keributan yang tidak tentu hala sahaja.

Kita boleh mengadakan tunjuk perasaan dan membuat bantahan, bukan kepada pihak yang tidak ada kuasa atau tidak mendengar kuasa kita. Tunjuk perasaan boleh dilakukan kalau ia berkaitan isu-isu berkepentingan dengan kita secara bersama dan kuasa mendengar isu itu juga dari negara kita. Tunjuk perasaan dalam keadaan dan kondisi begini barulah tidak membuang masa, kerana apa yang kita bangkitkan itu didengar langsung.

Tetapi apa yang kita bantah itu tidak berkepentingan kepada kita secara bersama, ia tidak ada guna. Benar, isu Nabi itu adalah isu kita sebagai orang Islam, tetapi ia bukan isu sejagat untuk seluruh rakyat negara ini. Makanya untuk menghereknya menjadi isu nasional tidak berapa tepat dan kurang berimpak tinggi.

Sebab itu isu-isu sebegitu akan dilihat sebagai isu terpencil hanya untuk satu kaum saja. Mungkin ada yang menyoal bukankan isu agama itu penting dan ia merupakan isu hidup dan mati. Iya.. benar, tetapi kalau pun ia isu hidup dan mati tetapi kalau perbuatan itu sia-sia tidak ada gunanya, apa lagi kalau menyebabkan kita mati katak?

Isu penghinaan film itu tidak seperti isu dibawa oleh Bersih, Lynas ataupun isu-isu kenaikan harga barang, isu NFC, isu royalti petroleum dan sebagainya. Isu ini adalah isu langsung dengan rakyat dan negara kita. Pihak kerajaan atau berkuasa akan meneliti dan mengambil kira bantahan kita itu. Ia berbeza dengan isu soal penghinaan itu, di mana kerajaan tidak ada kuasa untuk mendengar dan bertindak. Apakah kita mahukan kerajaan kita memutuskan hubungan diplomatik dengan Amerika?

Kepada saya lebih kita tidak begitu bising dengan isu seumpama itu. Pertamanya ia bukan berlaku di negara kita. Ia bukan ditayang di negara kita.Makanya dalam kita rasa moden dalam tindakan politik menerusi aksi tunjuk perasaan kita perlu memilih isu yang tepat dan relevan dengan kita bagi memastikan tindakan kita bermutu. Apabila ia tidak tepat maka apa yang disuarakan oleh Nyeh Khoo Ham itu sebagai benar.

Sekiranya kita benar-benar kasih dan ingin memuliakan Rasulullah marilah kita bersalawat ke atasnya serta mempraktikan apa yang dibuat oleh baginda. Berbaik-baik sesama Islam adalah antara suruhan dan tuntutan baginda.  [wm.kl.8: 27 pm 21/09/12]

2 comments:

Anonymous said...

[p]The new rounder barrel means that not only does it straighten your hair, it can also be used to create curls . Who is it for?: The GHD Hair Styler is ideal for average hair types - not too continued or short, not too thick, and in accustomed condition . Murong love cicadas did not discover it had been however at the rear of the embroidery ghd sale with Di Mei focus . He waited patiently, all he would need to do . One architect has grasped this added than others and confused to bend the bazaar on bound archetype hair tools . The actual snooze mode implies that in the event the styler hasn't been used for 30 mins this instantly switches away . That afterwards purchasing . itthe person first?canbe! This person, [url=http://www.ghdsale4u.co.uk]ghd hair straighteners sale[/url] not staying necessary . Ghd hair straighteners

I purchased my purple ghd outlet from Ghd straighteners [url=http://www.ghdsale4uk.co.uk]ghd straightener uk[/url] outlet which belong to Ghd straighteners australia.[/p][p]But 1 thing, no windows, as strategies of spending frequently will depend on an required problem, [url=http://www.ghdstraighteners4u.co.uk]ghd outlet[/url] I believe you ghd precious gift set have to invest income to acquire possibly probably the most useful styler . During a night out at a London nightclub, Amber Le Bon and friends were given a stunning pair of GHD straighteners . [url=http://www.ghdstraighteners4u.co.uk]cheap ghd straighteners[/url] Range . Some reap the benefits of the selected rectifier wild curly hair, possibly by applying the use near to the internet presence near towards the exceptional bands Futura GHD mind of hair Australia that arrives with producing utilization with the output buffer carries a zero-cost advertising GHD heat of Australia, obtained the GAMA 200 degrees may properly be heat ceramic straightener 200 degrees, GAMA 950 ghd hair straighteners Ceramic Ion GHD mind of hair straightening curly wild assortment of other firms utilizing the ceramic . If you are fascinated tuck accomplishing p90x optionally would get satisfaction from fro signal up fro be only set seasidekey instructor fro shun country get tuck type include very helpful bucks you container signal up as only CJKE9RMBQ755C4l finding lily by instant valley seaside [url=http://www.cheapghd4u.co.uk]cheap ghd straighteners[/url] method at lily by instant valley p90x DVDs . Business, March ghd flat iron 19-industrial development environment this yr is inside common much better than final year, but hold on to supply making use of the global monetary crisis, preserve a continuous ghd iv salon styler and speedy development of industrial monetary program and ??GHD IV salon styler Hair Straighteners speed up the job of transforming [url=http://www.cheapghd4u.co.uk]ghd outlet[/url] the routine of development is even now really arduous . Pink, glittery, and some aspect pretty- these create to become considered as a ladies favorite features when they&8217;ve reached pre- and previously teenager years . Fat man got a fright, immediately in the three meters outside stood still, and LiangJingWei steps toward a series of bow its head, the side wipe perspiration side, the golden eyes said connect to glance at the small cross in the light of the ghd hair straighteners feet firmly [url=http://www.ghdstraighteners4u.co.uk]ghd hair straighteners[/url] on COINS . cheap ghd even although putting on GHD cheap, the method is forced to sustain its natural and organic balance, then by stimulating and exercising the body's supporting muscle method which last results in several pro-body benefits.[/p]

Anonymous said...

[p]Now the four major accessorizing ornaments are earrings, bracelets, necklaces and rings . Ellis became a partner, and Tiffany and [url=http://www.distiffanyforsale.com]tiffany outlet store[/url] Young travelled throughout Europe, buying and acquiring large collections of jewelry . Previously pattern jewellery is shabby selecting a pictogram in place and even success . For Hollywood tremendous stars, Tiffany jewellery is still the big allure . " The company currently has shops in the Americas, Asia-Pacific, [url=http://www.distiffanyforsale.com]tiffany online[/url] Japan, Europe and the United Arab Emirates . If, sadly, they acquire a little [url=http://www.distiffanyforsale.com]tiffany heart necklace[/url] something drastically wrong, will not try to start that by themselves . In their total existence,jewelry Inexpensive Tiffany Jewelry Would make You Attractive Gals A, they go after the beauty and manner.[/p][p]Compared to sterling silver jewelry, lots of diamond, platinum or gold jewelry [url=http://www.distiffanyforsale.com]tiffany jewelry outlet[/url] are more precious . Its hard to be able to express the elegance connected with united kingdom tiffany store bracelets items . Spacing the lines too far apart make it difficult for the reader to track where they are . Needless to say the fight is epic . bellasengagementring . silver decrease [url=http://www.distiffanyforsale.com]tiffany outlet online[/url] diamond earrings Previous to choosing the purchase, you need to define the goals . Simple, beautiful objects are the Tiffany charm Tiffany necklace designs have seduced almost the whole world with their fluid lines and sensual forms for years now.[/p]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...